Nombor Pendaftaran Variety : |
D158 |
Nama Varieti : |
Tangkai Panjang ( Kam Yau ) |
Panjang Buah : |
sederhana(23.7cm) |
Lebar Buah : |
sederhana(20.6cm) |
Nisbah Panjang Kepada Lebar Buah : |
1.15:1 |
Saiz Buah : |
sederhana(1.6kg) |
Bentuk Buah : |
ovat |
Bentuk Bahu Buah : |
sedikit rata |
Bentuk Hujung Buah : |
melekuk sedikit |
Panjang Tangkai Buah : |
panjang(9.7cm) |
Garispusat Tangkai Buah : |
kasar(2.1cm) |
Susunan Duri Keliling Tangkai Buah : |
duri halus bergabung |
Susunan Duri DiHujung Buah : |
duri halus pendek |
Bentuk Duri DiPangsa Buah : |
duri kasar sederhana panjang |
Bentuk Pangsa Buah : |
berkop |
Kejelasan Pangsa Buah : |
jelas |
Jenis Duri Antara Pangsa Buah : |
sama dengan duri pangsa |
Keadaan Duri DiPangsa Buah : |
bengkok bertaup kedalam |
Warna Hujung Duri : |
perang |
Warna Tengah Duri : |
hijau tua |
Warna Pangkal Duri : |
hijau tua |
Kesenangan Membuka Buah : |
senang |
Tebal Kulit Buah : |
nipis(0.8cm) |
Tempoh Masa Matang Buah : |
lewat |
Warna Isi : |
kuning |
Saiz Ulas : |
sederhana |
Tebal Isi : |
tebal |
Kemanisan Isi : |
sederhana |
Rasa Pahit : |
tiada |
Rasa Lemak : |
sederhana |
Tekstur Isi : |
halus |
Kepejalan Isi : |
lembik |
Aroma Isi : |
sedikit |
Peratus Berat Isi Kepada Berat Buah : |
0.329 |
Bil. Ulas Sepangsa : |
3 |
Peratus Biji Penuh : |
60 |
Peratus Biji Separuh Penuh : |
30 |
Peratus Biji Kesep : |
10 |
Saiz Biji : |
sederhana |