Nombor Pendaftaran Variety : |
D2 |
Nama Varieti : |
Dato Nina |
Panjang Buah : |
Sederhana(23.6 cm) |
Lebar Buah : |
Sederhana(15.5 cm) |
Nisbah Panjang Kepada Lebar Buah : |
1.5:1 |
Saiz Buah : |
Sederhana(1.7 cm) |
Bentuk Buah : |
ovat |
Bentuk Bahu Buah : |
Berleher |
Bentuk Hujung Buah : |
Meruncing |
Panjang Tangkai Buah : |
Pendek(3.6 cm) |
Garispusat Tangkai Buah : |
Sederhana( cm) |
Susunan Duri Keliling Tangkai Buah : |
Duri halus bergabung. tapak kecil |
Susunan Duri DiHujung Buah : |
duri halus bergabung tapak sederhana |
Bentuk Duri DiPangsa Buah : |
Duri saiz sederhana dan pendek |
Bentuk Pangsa Buah : |
sedikit berkop |
Kejelasan Pangsa Buah : |
jelas |
Jenis Duri Antara Pangsa Buah : |
besar dari duri pangsa |
Keadaan Duri DiPangsa Buah : |
lurus tidak bertaup dan terdapat duri halus |
Warna Hujung Duri : |
Perang |
Warna Tengah Duri : |
Hijau gangsa |
Warna Pangkal Duri : |
Hijau gangsa |
Kesenangan Membuka Buah : |
Susah |
Tebal Kulit Buah : |
Sederhana(0.9 cm) |
Tempoh Masa Matang Buah : |
Sederhana |
Warna Isi : |
Oren |
Saiz Ulas : |
Sederhana |
Tebal Isi : |
Tebal |
Kemanisan Isi : |
Sangat Manis |
Rasa Pahit : |
Sedikit |
Rasa Lemak : |
Sederhana |
Tekstur Isi : |
Halus |
Kepejalan Isi : |
Lembik |
Aroma Isi : |
Kuat |
Peratus Berat Isi Kepada Berat Buah : |
0.286 |
Bil. Ulas Sepangsa : |
2 |
Peratus Biji Penuh : |
44.4 |
Peratus Biji Separuh Penuh : |
0 |
Peratus Biji Kesep : |
55.6 |
Saiz Biji : |
Sederhana |