Nombor Pendaftaran Variety : |
D33 |
Nama Varieti : |
Sakai |
Panjang Buah : |
sederhana(17cm) |
Lebar Buah : |
sederhana(15cm) |
Nisbah Panjang Kepada Lebar Buah : |
1.13:1 |
Saiz Buah : |
sederhana(1.4kg) |
Bentuk Buah : |
ovat |
Bentuk Bahu Buah : |
melekuk |
Bentuk Hujung Buah : |
melekuk |
Panjang Tangkai Buah : |
sederhana(3.7cm) |
Garispusat Tangkai Buah : |
sederhana(1.1cm) |
Susunan Duri Keliling Tangkai Buah : |
duri kasar bergabung |
Susunan Duri DiHujung Buah : |
duri halus pendek.jarang dan bergabung |
Bentuk Duri DiPangsa Buah : |
duri sederhana panjang. terdapat duri kecil antara duri besar |
Bentuk Pangsa Buah : |
sedikit berkop |
Kejelasan Pangsa Buah : |
jelas |
Jenis Duri Antara Pangsa Buah : |
kecil dari duri pangsa |
Keadaan Duri DiPangsa Buah : |
bengkok bertaup kedalam |
Warna Hujung Duri : |
perang |
Warna Tengah Duri : |
hijau |
Warna Pangkal Duri : |
hijau |
Kesenangan Membuka Buah : |
senang |
Tebal Kulit Buah : |
nipis(0.7cm) |
Tempoh Masa Matang Buah : |
sederhana |
Warna Isi : |
putih kekuningan |
Saiz Ulas : |
sederhana |
Tebal Isi : |
sederhana |
Kemanisan Isi : |
sederhana |
Rasa Pahit : |
sedikit |
Rasa Lemak : |
sedikit |
Tekstur Isi : |
sederhana |
Kepejalan Isi : |
pejal |
Aroma Isi : |
sedikit |
Peratus Berat Isi Kepada Berat Buah : |
0.237 |
Bil. Ulas Sepangsa : |
2 |
Peratus Biji Penuh : |
88.9 |
Peratus Biji Separuh Penuh : |
0 |
Peratus Biji Kesep : |
11.1 |
Saiz Biji : |
sederhana |