Nombor Pendaftaran Variety : |
D53 |
Nama Varieti : |
Sungai Pinang |
Panjang Buah : |
sederhana(22cm) |
Lebar Buah : |
sederhana(19.4cm) |
Nisbah Panjang Kepada Lebar Buah : |
1.13:1 |
Saiz Buah : |
besar (3.0kg) |
Bentuk Buah : |
ovat |
Bentuk Bahu Buah : |
melekuk |
Bentuk Hujung Buah : |
melekuk |
Panjang Tangkai Buah : |
sederhana(3.1cm) |
Garispusat Tangkai Buah : |
kasar(1.6cm) |
Susunan Duri Keliling Tangkai Buah : |
duri halus bergabung dengan duri kasar |
Susunan Duri DiHujung Buah : |
duri halus bergabung |
Bentuk Duri DiPangsa Buah : |
duri kasar sederhana panjang |
Bentuk Pangsa Buah : |
berkop |
Kejelasan Pangsa Buah : |
jelas |
Jenis Duri Antara Pangsa Buah : |
sama dengan duri pangsa |
Keadaan Duri DiPangsa Buah : |
lurus tidak bertaup |
Warna Hujung Duri : |
perang |
Warna Tengah Duri : |
perang kehijauan |
Warna Pangkal Duri : |
perang kehijauan |
Kesenangan Membuka Buah : |
senang |
Tebal Kulit Buah : |
sederhana(1.25cm) |
Tempoh Masa Matang Buah : |
sederhana |
Warna Isi : |
kuning |
Saiz Ulas : |
sederhana |
Tebal Isi : |
nipis |
Kemanisan Isi : |
manis |
Rasa Pahit : |
sedikit |
Rasa Lemak : |
sederhana |
Tekstur Isi : |
halus |
Kepejalan Isi : |
lembik |
Aroma Isi : |
sedikit |
Peratus Berat Isi Kepada Berat Buah : |
0.195 |
Bil. Ulas Sepangsa : |
4 |
Peratus Biji Penuh : |
78.9 |
Peratus Biji Separuh Penuh : |
0 |
Peratus Biji Kesep : |
21.1 |
Saiz Biji : |
besar |