Nombor Pendaftaran Variety : |
D98 |
Nama Varieti : |
Katoi |
Panjang Buah : |
panjang(32.2cm) |
Lebar Buah : |
lebar(23.3cm) |
Nisbah Panjang Kepada Lebar Buah : |
1.38:1 |
Saiz Buah : |
besar(3.4kg) |
Bentuk Buah : |
ovat |
Bentuk Bahu Buah : |
rata |
Bentuk Hujung Buah : |
rata |
Panjang Tangkai Buah : |
Sederhana(5.5cm) |
Garispusat Tangkai Buah : |
kasar(1.6cm) |
Susunan Duri Keliling Tangkai Buah : |
duri kasar bergabung |
Susunan Duri DiHujung Buah : |
duri halus pendek |
Bentuk Duri DiPangsa Buah : |
duri kasar sederhana panjang |
Bentuk Pangsa Buah : |
berkop |
Kejelasan Pangsa Buah : |
jelas |
Jenis Duri Antara Pangsa Buah : |
besar dari duri pangsa |
Keadaan Duri DiPangsa Buah : |
bengkok bertaup kedalam |
Warna Hujung Duri : |
perang |
Warna Tengah Duri : |
perang |
Warna Pangkal Duri : |
perang |
Kesenangan Membuka Buah : |
sederhana |
Tebal Kulit Buah : |
tebal(1.6cm) |
Tempoh Masa Matang Buah : |
lewat |
Warna Isi : |
kuning keputihan |
Saiz Ulas : |
sederhana |
Tebal Isi : |
tebal |
Kemanisan Isi : |
sederhana |
Rasa Pahit : |
kuat |
Rasa Lemak : |
sedikit |
Tekstur Isi : |
sederhana |
Kepejalan Isi : |
lembik & berair |
Aroma Isi : |
kuat |
Peratus Berat Isi Kepada Berat Buah : |
0.317 |
Bil. Ulas Sepangsa : |
3 |
Peratus Biji Penuh : |
71.4 |
Peratus Biji Separuh Penuh : |
14.3 |
Peratus Biji Kesep : |
14.3 |
Saiz Biji : |
sederhana |